In JOIN registreert en beheert u documenten in documentboeken. U kunt bestanden aan documentregistraties toevoegen, adressen en documentcodes koppelen, etc.
Als u een document registreert, plaatst u de gegevens van het document in het gewenste documentboek, bijvoorbeeld Uitgaande stukken of Notulen.
Een documentboek bevat documentregistraties. Elke documentregistratie kan adressen, bestanden, gekoppelde codes, acties, etc. bevatten. Om een nieuwe documentregistratie aan te maken, gaat u als volgt te werk.
Knop | Omschrijving |
---|---|
Selecteer een waarde uit een tabel | |
Open een kalender om een datum te selecteren | |
Hiermee kunt u snel adressen of itemtypes koppelen aan een registratie onder het tabblad Huidig document |
De documentgegevens zijn nu geregistreerd. U kunt nu per tabblad extra informatie toevoegen.
Rechten per document instellen
Per gebruiker wordt door de applicatiebeheerder aangegeven of men registraties mag toewijzen aan anderen. Iedere gebruiker bij wie dit recht is geactiveerd ziet onder een registratie een extra veld “Alleen zichtbaar voor”. In dit veld kunnen via een uitklaplijst de gebruikers van gebruikersgroepen geselecteerd worden die de documentregistratie mogen inzien.
Notities van commentaar
Notities of commentaren die u bij een document wilt vastleggen, kunt u kwijt onder het tabblad Uitgebreide Inhoud (of Notities).
Door op het tabblad te verschijnen verschijnt het volgende scherm:
Dit scherm is opgedeeld in een blok “commentaar” en een blok “gedeelde notities”. het blok commentaar is bedoeld om te chatten met collega’s over dit document en andere commentaren te plaatsen. het tabblad “gedeelde notities” is feitelijk uw kladblok. U heeft hier ook de beschikking over editor-opties (zoals lettergrootte, kleur etc.)
Nadat u de informatie heeft bewaard, is er een paperclip op het tabblad tien teken dat het tabblad gegevens bevat. Mocht een andere gebruiker het document selecteren, dan ziet deze aan de paperclip dat er informatie op het tabblad Uitgebreide staat.
Adres koppelen
Het koppelen van een adres aan een documentregistratie kan op verschillende manieren:
Via de knop Koppel Adressen
Via het tabblad adressen
Deurletters in te voeren in het veld Bedrijfsnaam
Het is ook mogelijk om de eerste letters van de bedrijfsnaam in te vullen in het veld. De applicatie geeft u de meest passende namen uit het adresboek dat het laatst gebruikt is.
U kunt met behulp van de pijltjes op uw toetsenbord een waarde selecteren (of de volledige naam intypen). Om een adres te koppelen, drukt u op Enter. Ook via de tab toets op uw toetsenbord wordt het adres geselecteerd.
Doorgaans zijn er bij een adres ook contactpersonen bekend. Deze zijn dan gekoppeld via het Adresboek. Zodra u een adres koppelt aan een documentregistratie zoals hierboven beschreven is, verschijnt automatisch een uitrolpijltje achter het veld Contactpersoon en kunt u de contactpersoon die bij dit adres hoort. Door de eerste letters van een achternaam in te voeren kan de juiste contactpersoon worden geselecteerd. U kunt ook via het tabblad Adressen een Contactpersoon toevoegen. Kies het tabblad Adressen en plaats een vinkje voor de gewenste Contactpersoon. Klik op Bewaren om de koppeling vast te leggen.
Via de knop Adres-Contactpersoon opzoeken in de knoppenbalk van de Lijst kunt u snel contactpersonen zoeken door alle adresboeken. Deze knop is in de Lijst van een Adresboek beschikbaar.
Uiteenlopende soorten bestanden kunnen worden gekoppeld aan een documentregistratie. Via het tabblad Bestanden heeft u de mogelijkheid Word documenten, Excel-bestanden, Open-Office bestanden, afbeeldingen, e-mailberichten, gescande documenten, presentaties, Vodcast, Podcast etc. aan de registratie toe te voegen.
U kunt vanaf het tabblad bestanden opdracht geven om de gekoppelde bestanden te printen. Hiervoor selecteert u de lijstweergave van de bijbehorende bestanden, vinkt u de bestanden aan die u wilt printen en vervolgens op het printerlogo. De inhoud van de geselecteerde bestanden wordt vervolgens geprint.
Op ieder gewenst moment kunt u de bestanden, die aan een geregistreerd gekoppeld zijn, bekijken. Vanaf het tabblad Huidig document kiest u de knop openen. Het gekoppelde bestand wordt dan direct geopend. Heeft u meer dan één bestand gekoppeld aan de registratie, dan krijgt u een venster op uw scherm waarin u het gewenste bestand kunt klikken. Dit bestand wordt dan geopend. Wilt u geen van de getoonde bestanden bekijken, dan sluit u het venster af met Annuleren.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen, dan klikt u in de knoppenbalk van het registratiescherm op RSS-feed. In het scherm dat verschijnt wordt een URL weergegeven. Deze kopieert u en voert deze toe aan de RSS-feed in de portal in of een andere RSS-reader zoals MS Outlook. U krijgt dan een melding zodra de registratiegegevens worden aangepast. U kunt zelf kiezen waar u de melding ontvangt: in uw e-mailbox of in het Favorietencentrum van Internet Explorer.
Wanneer in de configeditor is ingesteld dat bestandsnamen mogen worden gewijzigd, kunt u de bestandsnaam selecteren en wijzigen. Dit werkt niet voor scans en alleen als u bewerkrechten heeft op de documentregistratie.
U kunt bij een documentregistratie onder het tabblad bestanden een nieuw bestand maken door gebruik te maken van een sjabloon in MS Word of Open Office Writer. Sjablonen worden door de applicatiebeheerder aangemaakt in de JOIN - Admin Tool.
Maakt uw organisatie gebruik van Registratiesjablonen, dan biedt dit een aantal extra mogelijkheden in JOIN. U kunt een bestand met een sjabloon maken zoals hierboven beschreven is. Ook nu worden de gegevens die u heeft toegevoegd aan het registratiescherm weergegeven in het nieuwe bestand. In het bestand dat gemaakt is met een registratiesjabloon kunt u een waarde aanpassen, en deze wordt na opslaan automatisch overgenomen in de velden van het registratiescherm in JOIN. Zo kan een gebruiker in MS Word via JOINDirect een bestand openen, een veldwaarde aanpassen en zonder daadwerkelijk JOIN te openen een registratie aanpassen. In bovenstaande schermafbeelding ziet u een registratiesjabloon die geopend is in MS Word. Hierin kan bijvoorbeeld een afdeling toegevoegd worden aan het bestand en zodra het bestand opgeslagen wordt is de gekozen afdeling niet alleen zichtbaar in het bestand maar wordt ook automatisch toegevoegd aan het betreffende veld in het Registratiescherm van JOIN. Daarnaast kan op een later tijdstip een waarde in het Registratiescherm van JOIN aangepast worden en deze waarde wordt automatisch overgenomen in het bestand dat met dit registratiesjabloon gemaakt is. Wilt u bijvoorbeeld bij het versturen van een brief altijd de verzenddatum toevoegen aan een uitgaande brief én vastleggen in JOIN, dan hoeft alleen de datum ingevuld worden in het Registratiescherm. Klik dan op de printknop om de brief te printen en zonder het bestand geopend te hebben is de verzenddatum ook toegevoegd aan de brief.
Let op: Uw applicatiebeheerder stelt de rechten in op het gebruik van sjablonen. Het is mogelijk om rechten voor gebruikers en gebruikersgroepen in te stellen per sjabloon. Het is ook mogelijk om alleen de per boek relevante sjablonen aan te bieden. Beschikt u niet over de gewenste sjablonen, neemt u dan contact op met uw applicatiebeheerder. Om gebruik te kunnen maken van registratiesjablonen, dient u te beschikken over minimaal Office 2007.
Voor het versturen van een mailing aan meerdere geadresseerden kunt u gebruik maken van mailingcodes. In een eerder hoofdstuk is beschreven hoe u mailingcodes koppelt aan een adres of aan een contactpersoon. Wilt u een mailing gaan versturen, dan volgt u de onderstaande stappen:
Selecteer via het Menu het deelvenster Registraties –> Documenten en kies vervolgens het juist documentboek. De inhoud van het boek wordt in de Lijst weergegeven;
Klik in de knoppenbalk van het Registratiescherm op Nieuw en vul de gegevens in;
Bij het veld Bedrijfsnaam klikt u op de knop ;
In het scherm dat verschijnt kiest u in dit geval niet voor een adresboek maar voor Mailingcodes;
Via de filterbalk zoekt u de juiste mailingcode en vink deze aan;
Door op Koppelen (groene vinkje) te klikken wordt de koppeling tot stand gebracht;
Afhankelijk van het aantal te koppelen Adressen of Contactpersonen die bij de betreffende mailingcode horen, kan dit proces een paar seconden duren;
In het Registratiescherm ziet u voor het veld Bedrijfsnaam en naam contactpersoon blauwe cijfers staan. Deze cijfers geven aan hoeveel mailingcodes gekoppeld zijn.
U heeft nu de keuze tussen het versturen van een digitale mailing of op papier.
Vanuit een documentregistratie kan een HTML e-mailing worden verstuurd. Daarbij worden de documentgegevens samengevoegd met de e-mail, en ontvangen alle contactpersonen die aan het document gekoppeld zijn, een e-mail.
Wilt u een HTML mailing versturen, dan kiest u het tabblad Bestanden;
JOIN biedt u de mogelijkheid uw documentregistraties te koppelen aan dossiers. Hierdoor kunt u documenten gestructureerd opslaan en op een juiste wijze digitaal archiveren. Dit gebeurt in het Registratiescherm onder het tabblad Dossiers.
Nadat u een dossier heeft gekoppeld, verschijnt er een paperclip op het tabblad ten teken dat het tabblad gegevens bevat en dus in gebruik is.
Omdat gebruikers vaak documenten aan het zelfde dossierboek koppelen, kan de applicatiebeheerder in de JOIN – Admin Tool aangegeven wat het standaard dossierboek voor een bepaalde gebruiker moet zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld voor een P&O medewerker altijd de personeelsdossiers in de lijst van bestaande dossierboeken geselecteerd zijn.
Vanaf deze plaats is het overigens ook mogelijk om een nieuw dossier aan te maken in ieder gewenst dossierboek. U klikt hiervoor in het Tabblad Dossiers niet op Koppel, maar op Nieuw. Vervolgens kunt u in het Registratiescherm een dossierboek selecteren en een nieuw dossier aanmaken. Zodra u op Bewaren klikt, is de koppeling met de documentregistratie van waaruit u werkt dan automatisch een feit.
Als u de koppeling met een dossier ongedaan wilt maken, klikt u in het Registratiescherm onder het tabblad Dossiers op Ontkoppel. Vink de koppeling aan die u wilt verwijderen en klik op Ontkoppelen.
Uw applicatiebeheerder kan automatisch workflows laten starten bij het registreren van een document. Als er geen workflow gestart wordt, kunt u handmatig een workflow of een actie koppelen.
Zodra u een workflow of actie heeft toegekend, verschijnt op het tabblad Workflow / Activiteiten een paperclip om aan te tonen dat het tabblad in gebruik is.
Om workflows of acties aan documentregistraties te koppelen, heeft u rechten nodig die de applicatiebeheerder in de JOIN – Admin Tool aan u kan toekennen.
Let op: In het hoofdstuk Workflow leest u meer over de werking van deze functionaliteit.
JOIN werkt standaard met versiebeheer. Als een document gekoppeld is aan een registratie in JOIN, wordt dit in originele vorm bewaard en is voorzien van gegevens als auteur, datum en tijdstip waarop het gemaakt is.
Wordt het origineel bewerkt of gewijzigd, dan slaat JOIN deze bewerking automatisch op als nieuwe versie. Van de nieuwe versie wordt ook automatisch extra informatie opgeslagen zoals: naam van de gebruiker die de meest recente wijziging aanbracht, de datum en het tijdstip waarop dit gebeurd is. Op deze wijze blijft de historie van het document bewaard. Iedere nieuwe versie krijgt een nieuw volgnummer.
Als u op het tabblad Huidig document staat, en u wilt een gekoppeld bestand openen, dan klikt u op de knop Open bestand. Er wordt dan automatisch de meest recente versie van het bestand geopend. Als u dit document bewerkt, dan wordt het automatisch als nieuwe versie (met nieuw nummer) opgeslagen.
Als u op het tabblad Bestanden staat, kunt u via het uitrolpijltje achter Bestandsnaam de historie van het betreffende bestand inzien. De “oude” versies van een bestand zijn dan als een “Alleen lezen” versie te openen.
Deze functionaliteit biedt de mogelijkheid om een documentregistratie te bewerken zonder dat een andere gebruiker tussentijds wijzigingen kan aanbrengen. Dit kan van pas komen bij het aanpassen van een gekoppeld document waarvan de inhoud pas beschikbaar mag komen voor andere gebruikers als het volledig af is.
Het is voor andere gebruikers niet mogelijk om uitgecheckte documenten of dossiers te bewerken. Ook is het niet mogelijk dossiers of documenten te koppelen aan uitgecheckte documenten of dossiers.
De check out - check in functionaliteit is een gebruikersrecht dat toegekend wordt door de applicatiebeheerder. Een gebruiker die dit recht krijgt, treft in het deelvenster Werkvoorraad twee nieuwe mappen aan, namelijk Werkdocumenten en Werkdossiers.
In de map Werkdocumenten worden alle individueel uitgecheckte documentregistraties geplaatst, in de map Werkdossiers worden alle uitgecheckte dossiers geplaatst. Het wijzigen van aan dossiers gekoppelde documentregistraties met eventueel gekoppelde Word documenten vindt in dit geval plaats vanuit de map Werkdossiers.
De knop Brief biedt u de mogelijkheid om snel een Word- of Writerdocument aan te maken vanaf het hoofdscherm van een documentregistratie. De applicatiebeheerder moet per gebruiker het recht toekennen om deze functie te gebruiken en per boek een standaardsjabloon toewijzen. Beide zaken worden in de JOIN – Admin Tool ingesteld.
Als u het document opnieuw wilt openen, selecteert u het tabblad Bestanden en klikt vervolgens op het bestandsnummer of de bestandsnaam. Het document wordt dan in MS Word of Open Office Writer geopend. Of u kiest in de knoppenbalk van het Registratiescherm voor Open bestand en klikt op het te bewerken bestand.
De Label knop biedt u net als de knop Brief de mogelijkheid om met één druk op de knop een document (label) aan te maken. Labelbestanden zijn echter tijdelijke bestanden, die niet automatisch worden opgeslagen in JOIN.
De applicatiebeheerder kan in de JOIN – Admin Tool per gebruiker een documentsjabloon selecteren dat als Labelsjabloon gebruikt moet worden.
Ook scans kunt u koppelen aan de documentregistratie. U kunt met een netwerkscanner direct in JOIN scannen, of een andere (twain of ISIS) scanner bedienen via JOIN.
Meld u aan op de netwerkscanner (uw applicatiebeheerder kan dat voor u instellen) en scan het document;
Open via het Menu het deelvenster Registraties –> Documenten en vervolgens het juiste documentboek. De inhoud van het boek wordt in de Lijst weergegeven;
Selecteer de gewenste documentregistratie en ga in het Registratiescherm naar het tabblad Bestanden;
Klik in de knoppenbalk van het Registratiescherm op Scan De scan wordt automatisch aan de documentregistratie gekoppeld.
Nadat u een scan heeft gekoppeld, verschijnt er een paperclip op het tabblad Bestanden. Dit betekent dat het tabblad gegevens bevat en dus in gebruik is.
De hierboven beschreven scanfunctionaliteit is met name gericht op het incidenteel scannen en koppelen van documenten. Voor gebruikers die veel scans verwerken heeft JOIN zeer uitgebreide mogelijkheden. In het hoofdstuk Bulkscanning worden de mogelijkheden beschreven.
Er zijn verschillende manieren om opgeslagen scans in JOIN te openen en bekijken. Allereerst kunt u op de knop Bestand openen klikken en de scan wordt geopend in PDF. Zijn er meerdere bestanden / scans gekoppeld aan de betreffende registratie dan krijgt u eerst een tussenscherm waarin u op de betreffende scan klikt. Deze wordt dan ook geopend in PDF. Heeft u in het Registratiescherm de knop Toon miniatuurweergave geactiveerd, dan krijgt u bij iedere registratie direct het gekoppelde bestand bij wijze van preview in kleine uitvoering aan de rechterzijde van uw scherm. Door op deze afbeelding te klikken, wordt de scan geopend in PDF.
Als u beschikt over rechten voor bulkscannen of full user, dan kunt u een scan ook openen in de Bestandsviewer.
JOIN biedt u de mogelijkheid een gescand document als OCR op te slaan zodat er een doorzoekbaar tekstbestand van wordt gemaakt. Veel scanners beschikken standaard over de mogelijkheid om PDF scans te maken en deze om te zetten naar OCR van hoge kwaliteit. Deze resultaten zijn 1-op-1 beschikbaar in JOIN. Indien uw scanner niet over deze mogelijkheid beschikt, wordt gebruik gemaakt van de OCR functie van JOIN.
Kiest u in het Registratiescherm voor het tabblad Bestanden, weergave Invoerscherm, dan ziet u aan het notitieveld onderaan dat het gescande bestand als doorzoekbaar tekstbestand beschikbaar is.
De mogelijkheid tot OCR-en wordt zowel voor PDF, TIFF als voor gescande DSC-bestanden toegepast.
U kunt een kopie maken van een documentregistratie. Dat kan gemakkelijk zijn als u een registratie wilt maken die vrijwel gelijk is aan een andere registratie.
Op het tabblad Documenten van de nieuwe registratie is een paperclip verschenen. Dit betekent dat er gegevens aanwezig zijn. Gaat u met de muisknop op de tab Documenten staan, dan verschijnen direct onder de tab de woorden Kopieën en Origineel.
Achter Origineel staat een cijfer. Dit betekent niet alleen dat er gegevens aanwezig zijn, maar het geeft ook de koppeling naar de originele registratie weer. Indien gewenst kunt u op de koppeling klikken om zo direct de originele registratie op uw scherm te krijgen.
In het documentboek bij de oorspronkelijke registratie is nu bij het tabblad Documenten ook een paperclip zichtbaar geworden. Gaat u met de muisknop op de tab Documenten staan, dan verschijnen ook hier onder de tab de woorden Kopieën en Origineel.
Hier staat achter Kopieën een cijfer. Dit verwijst naar de kopie die u zojuist gemaakt heeft. Indien gewenst kunt u op de koppeling klikken om zo direct de kopie van de registratie te gaan.
Achter Origineel wordt of niets of (1) vermeld. Er kan immers maar één origineel zijn. Bij Kopieën zijn meerdere koppelingen mogelijk en dus zijn hier ook meerdere cijfers mogelijk.
Selecteer in het Menu het deelvenster Registraties -> Documenten en kies vervolgens het gewenste documentboek;
Open via de Lijst een documentregistratie;
Klik in de knoppenbalk van het Registratiescherm op Verplaats naar ;
Klik in het Menu dat verschijnt het gewenste boek;
De registratie is verplaatst.
Met een thesaurus kan er structuur worden aangebracht binnen documenten en dossiers. Door gebruik te maken van een thesaurus kunt u alle relevante stukken over een bepaald onderwerp, of van een bepaalde classificatiecode terugvinden.
Of u thesaurustermen mag (ont-)koppelen hangt af van de rechten die de applicatiebeheerder u toegekend heeft.
Voorkeurstermen en niet voorkeurstermen
Om te voorkomen dat medewerkers verschillende termen toekennen voor dezelfde begrippen of een andere schrijfwijze hanteren, wordt gewerkt met voorkeurstermen en niet voorkeurstermen. Als u bijvoorbeeld het woord Crèches koppelt, wordt in het uiteindelijke resultaat vermeld: Crèches KINDERDAGVERBLIJVEN. Hierbij is de term Crèches de niet voorkeursterm en Kinderdagverblijven de voorkeursterm. Wordt er in een later tijdstip op Kinderdagverblijven gezocht, dan wordt ook de registratie gevonden waaraan het woord Crèches gekoppeld is.
Het beheren van de thesaurus gebeurt in de JOIN – Admin Tool.
Om een e-mail te verzenden vanuit JOIN klikt u in de knoppenbalk van het Registratiescherm op E-mail. Het e-mailscherm van de applicatie verschijnt;
Vul het e-mailadres van de geadresseerde in;
U kunt de optie Stuur mij een kopie aanvinken zodat ook u een kopie van het verstuurde document krijgt;
Vul het veld “Voeg CC toe” in als u iemand anders een kopie van de e-mail wilt sturen;
Vul het veld “Voeg BCC toe” in als u iemand anders een e-mail wilt sturen waarbij het e-mailadres onzichtbaar blijft;
Vul het veld ‘Antwoord adres’ in. De eventuele reactie van de geadresseerde zal op dit ingevulde e-mailadres binnenkomen;
Geef bij Gegevens aan of u alle registratiegegevens wilt versturen, alleen het volgnummer en de omschrijving of een snelkoppeling naar de registratie in JOIN;
Als er een bestand is gekoppeld aan de registratie, heeft u de keuze uit drie manieren van verzenden. Achter Bestanden kunt u kiezen uit niet meezenden, bijsluiten of het verzenden van een snelkoppeling naar het bestand. In dat laatste geval kan de ontvanger via de snelkoppeling direct het gewenste bestand openen in JOIN;
Als u niet alle gekoppelde bestanden mee wilt sturen, kunt u via Selecteer bestanden uw keuze aanvinken;
U kunt de optie aanvinken om de verzonden e-mail te bewaren;
Klik tot slot op E-mail versturen om de e-mail te verzenden.
Het versturen van een snelkoppeling gebruikt u als u een e-mail binnen uw eigen organisatie verstuurt. Uw collega’s kunnen dan direct de registratie in JOIN openen. Stuurt u een bericht extern, dan kiest u voor bijsluiten van de bestanden. De registratie wordt dan als bijlage verstuurd en kan vanaf iedere locatie geopend worden.
Het doorzoeken van een documentboek kan via de filterbalk gebeuren. Echter, documentboeken waarin vele duizenden documenten geregistreerd zijn, kunnen voor een wat mindere performance zorgen. Om dit te vermijden kan de applicatiebeheerder in de JOIN - Admin Tool het documentboek opdelen in blokken. Het betreft hier geen werkelijke opdeling, want de documenten blijven in hetzelfde boek geregistreerd staan. Het doorzoeken van het documentboek gaat echter veel sneller, omdat niet het gehele boek doorzocht wordt maar slechts een gedeelte.
Als het boek is opgedeeld in blokken, is naast de knoppenbalk van de Lijst een tabel met uitrolpijltje zichtbaar. De tabel komt overeen met blokken van volgnummers. U selecteert via het uitrolpijltje het gewenste nummerblok. Vervolgens voert u in de filterbalk extra zoekgegevens in en druk op Enter. Er wordt nu een zoekopdracht uitgevoerd in het gekozen deel van het documentboek wat aanzienlijk sneller gaat dan wanneer u het volledige documentboek had moeten doorzoeken.
Het boek Mijn documenten is bedoeld om documenten te registreren die uitsluitend voor uzelf bestemd zijn. Andere JOIN gebruikers inclusief de applicatiebeheerder hebben geen toegang tot deze gegevens. Zo is het mogelijk om documenten die nog in een conceptfase zijn, hier op te slaan en te bewerken.
U kunt vanaf de tabbladen koppelingen maken met alle andere delen van de applicatie waar u rechten op heeft, bijvoorbeeld met adressen of dossiers. Deze koppelingen zijn ook onzichtbaar voor andere gebruikers. Zo kunt u bijvoorbeeld personeelsvertrouwelijke documenten voorbereiden die uitsluitend voor uzelf beschikbaar zijn maar al wel gekoppeld zijn aan het juiste personeelsdossier.
Wilt u de registratie inclusief alle koppelingen beschikbaar stellen aan andere gebruikers, dan kan dat op verschillende manieren:
Het verplaatsen van de registratie samen met alle koppelingen is een recht dat de applicatiebeheerder in de JOIN - Admin Tool ingesteld heeft. Beschikt u niet over de rechten om registraties te verplaatsen, ga dan als volgt te werk:
Het kopiëren van alle koppelingen samen met de registratie is een recht dat de applicatiebeheerder in de JOIN - Admin Tool ingesteld heeft. Dit is een generieke instelling en geldt dus voor alle boeken.
Beschikt u niet over dit recht, dan kunt u uitsluitend de registratiegegevens kopiëren en niet de koppelingen en bijbehorende bestanden. Wilt u toch een bestand beschikbaar stellen aan anderen, dan neemt u de volgende stappen: