DSO staat voor Digitaal Stelsel Omgevingswet. DSO is onderdeel van de nieuwe omgevingswet die, met vertraging, in 2022 zal worden ingevoerd. Het nieuwe omgevingsloket online is de centrale plek waar burgers en bedrijven omgevingsvergunningen kunnen indienen. De vergunningsaanvragem komen via DSO-STAM (Standaard Aanvragen en Meldingen) binnen en kunnen worden verwerkt tot zaak in JOIN Zaak & Document.
Voor meer informatie over DSO-STAM verwijzen wij u graag naar https://aandeslagmetdeomgevingswet.nl/digitaal-stelsel/aansluiten/standaarden/stam-imam/
Hoe werkt het?
Om gebruik te gaan maken van het koppelvlak DSO-STAM dient u te beschikken over een geldige DSO-licentie bij Decos. Voor vragen hierover en de kosten kunt u contact opnemen met uw vaste commerciele aanspreekpunt bij Decos.
Beschikt u over een licentie? Dan sluiten wij uw zaaksysteem aan op onze centrale DSO-berichtenservice. Deze berichtenservice draait op ons nieuwe Decos-cloudplatform en zorgt er voor dat aanvragen van het Omgevingsloket Online naar uw zaaksysteem worden verwerkt.
Op basis van het verzoeknummer dat is meegegeven in de verzoeknotificatie (die het omgevingsloket stuurt aan de DSO Service) wordt het juiste verzoek opgehaald. Dit verloopt via de “verzoek ophalen”-service. Het opgehaalde verzoek bevat de ingediende vragen en antwoorden in de vergunningaanvraag of melding, en downloadlinks voor de documenten die door de initiatiefnemer zijn meegeleverd.
De ingediende vragen en antwoorden in de vergunningaanvraag of melding worden aangeboden als XML-bestand. De bijbehorende documenten kunnen via downloadlinks worden opgehaald.
In JOIN Zaak & Document wordt een nieuwe zaak aangemaakt in het zaaksysteem, inclusief de specifieke kenmerken van de aanvraag, de koppeling met het juiste zaaktype en de verwerking van de aanvraagdocumenten bij de zaak. Er wordt gebruik gemaakt van de JOIN RestAPI voor de verwerking.