U ziet hier een overzicht van de categorieën van de fictieve gemeente Meervoort:
Via de knop ‘Nieuwe categorie’ maakt u een nieuwe categorie aan en kunt het volgende instellen:
Hier vult u de naam in van de categorie. In het Fixi formulier zien inwoners in het veld ‘Kies het type melding’ deze ingevoerde namen:
Hier kunt u aangeven of de categorie actief moet staan voor de inwoner.
Zodra u dit vinkje uitzet dan wordt de categorie inactief en komt deze in het geel te staan in de lijstweergave van categorieëen:
Categorieën die inactief kunnen staan zijn:
Of er anoniem gemeld kan worden is op organisatie niveau in te stellen. Sinds begin 2023 kan er per categorie ingesteld worden of een melding anoniem gemaakt mag worden:
Per categorie kunt u instellen of het vinkje ‘Deel bovenstaande gegevens op de openbare kaart’ standaard aan, standaard uit, altijd aan of altijd uit moet staan.
Onderstaande checkbox komt uit het meldingsformulier en kan door de inwoner aangepast worden:
Dit zijn de opties die zijn te selecteren:
De categorie ‘Overlast/Handhaving’ zal u wellicht op standaard uit of altijd uit willen zetten omdat hier vaak gevoelige informatie ingezet wordt door een inwoner (denk aan burenruzies).
Een gemeente kan een servicenorm hanteren op basis van afhandeling van een melding. Deze servicenorm is per categorie instelbaar. U vult hier het aantal werkdagen in waarin meldingen (in de categorie) afgehandeld moeten zijn.
In dit voorbeeld heeft de gemeente drie werkdagen de tijd (weekenden worden niet meegerekend) om de melding af te handelen. Komt de melding op vrijdag 1 januari om 11:00 uur binnen, dan moet deze op woensdag 6 januari om 11:00 uur afgehandeld zijn.
Een gemeente kan een servicenorm hanteren op basis van eerste reactie naar de inwoner. Deze servicenorm is per categorie instelbaar. U vult hier het aantal werkdagen in waarin een reactie naar de inwoner gemaakt moet zijn. Dit gaat om een openbare reactie of een reactie naar de melder. Een reactie naar een collega (interne reactie) telt niet voor het halen van de servicenorm.
Ook de automatische mail vanuit Fixi telt niet voor het halen van deze servicenorm.
In dit voorbeeld heeft de gemeente een werkdag de tijd (weekenden worden niet meegerekend) om een reactie te geven naar de inwoner. Komt de melding op vrijdag 1 januari om 11:00 uur binnen, dan moet de reactie (openbaar of naar de melder) gemaakt zijn voor maandag 4 januari om 11:00 uur.
In de omschrijving van de categorie kan een tekst gezet worden, zodat inwoners weten wat er allemaal onder deze categorie te melden is:
Dit ziet er dan voor de inwoner als volgt uit:
Het is ook mogelijk om in de omschrijving hyperlinks naar een website in te zetten, zodat inwoners zelf iets kunnen regelen op een gemeente website (bijvoorbeeld een nieuwe container aanvragen).
Per categorie kan u ook aangeven welk team automatisch ingevuld moet worden bij de workflow van de melding. In onderstaand veld kunt u de teams selecteren die aangemaakt zijn:
Op het moment dat een Fixi melding de categorie Afval heeft, wordt automatisch Team Afval geselecteerd in de dropdown. Behandelaren uit dat team kunnen dan de melding vanuit ‘Team meldingen’ oppakken.
Om te weten hoe u teams kunt aanmaken, klikt u hier.
Het is per categorie mogelijk om een extra veld toe te voegen aan het formulier. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaker bij de categorie ‘Openbare verlichting’.
U kunt via deze knop een extra veld aanmaken:
Vervolgens vult u de naam van het extra veld in en de omschrijving van de extra veld. U kunt ook nog aangeven of dit een verplicht veld is of niet:
Zodra dit extra veld is opgeslagen (door de categorie op te slaan), ziet de inwoner het als volgt wanneer hij/zij de categorie ‘Openbare verlichting’ selecteert:
Op dit moment zijn de volgende koppelingen met leverancieren voor de categorie ‘Openbare verlichting’ beschikbaar:
Op het moment dat de gemeente deze koppeling heeft afgenomen verschijnt er een extra veld bij iedere categorie:
Zodra u bijvoorbeeld de koppeling Nobralux heeft geselecteerd, kunt u die gebruiken. Advies is om eerst de koppeling te testen op de testomgeving van Fixi.
Dit is een module in Fixi. Heeft u interesse in een koppeling met Nobralux of Moon? Neem dan contact op met uw accountmanager.
Dit is een module in Fixi. Heeft u interesse in het tonen van objecten op de Fixi kaart? Neem dan contact op met uw accountmanager.
Wanneer een organisatie deze module heeft aangeschaft komt dit veld tevoorschijn. Via de Fixi API kunnen objecten als bijvoorbeeld ondergrondse containers,bomen, straatverlichting geïmporteerd worden. Deze objecttypes verschijnen in de dropdown:
Op het moment dat de categorie geselecteerd wordt (waar uiteraard de objecten op zijn geconfigureerd) worden de objecten op de kaart getoond.
Hoe de categorieën getoond worden in het overzicht is afhankelijk van hoeveel regio’s er gekoppeld zijn aan de organisatie:
Wanneer er één regio gebruikt wordt bij een klant, dan is het mogelijk om met drag en drop de volgorde aan te passen:
Zodra u de volgorde in de juiste volgorde versleept heeft, klikt u op ‘Bijwerken’ en de volgorde is aangepast. Deze volgorde krijgt de inwoner dan ook te zien in het formulier:
Wanneer u als klant meerdere regio’s gebruikt, dan werkt dit anders. Op het moment dat u meerdere regio’s heeft, dan komt er een extra veld in de categorie:
U vult hier een nummer in. Het hoogste nummer komt bovenaan in de lijst met categorieën te staan. Een overzicht van de categorieën voor een organisatie met meerdere regio’s ziet er als volgt uit:
De nummers van de volgorde staan rechts naast het standaard team.
Het is mogelijk om de wijzigingen die gemaakt zijn aan een categorie in te zien:
Dit ziet er als volgt uit:
Heeft uw organisatie behoefte om de categorieën in een andere taal weer te geven, dan kan dat:
Op dit moment kan de Fixi website en app in de volgende talen getoond worden:
Bij de categorie is het mogelijk om deze talen ook te configureren:
Het gaat hierbij om het instellen van de naam en omschrijving van de categorie.
U kunt een categorie alleen verwijderen op het moment dat er geen meldingen gekoppeld zijn!
Ga naar het overzicht van veelgestelde vragen van de Fixi website voor gemeenten